5 ting, som en leder kan gøre, når balancen mellem arbejdsliv og privatliv ikke er i orden

Vi forsøger alle at gøre det. Vi adskiller arbejde og privatliv. Opdel hver enkelt rolle, vi spiller ̶leder, planlægger, arbejder, forælder, søskende, vigtig anden, osv. Vi siger, at “arbejde er arbejde og hjem er hjem”, men er det virkelig sådan? Der findes ikke noget, der hedder “arbejde er arbejde og hjem er hjem”.

Når du ansætter en person, ansætter du hele personen. Den person, der vågner kl. 2 om natten for at give mad til et grædende barn, eller den person, der har to jobs for at få enderne til at mødes. Hvad med den person, der nyder hvert eneste ledige øjeblik, han/hun har, og som tilbringer kostbar tid med familie og venner?

Hver enkelt af disse personer bringer, hvad enten de ønsker det eller ej, en del af deres privatliv med sig ind på arbejdspladsen og bringer også en del af arbejdspladsen med sig ind i deres privatliv.

Hvad kan du som leder gøre, når balancen mellem arbejdsliv og privatliv ikke er i orden?

Hør

Det er vigtigt at lytte til alle dine medarbejdere. Hvis din medarbejder har svært ved at gennemføre projekter eller synes at være distraheret, så spørg dem med oprigtig bekymring om, hvilke barrierer der kan være på plads, som forhindrer dem i at opnå succes.

Bliv nysgerrig, ikke rasende

Det sidste, en person under stress har brug for, er mere stress. Ethvert ekstra pres kan gøre medarbejderens præstationer dårligere, ikke bedre. Når de forklarer dig, hvorfor de ikke er i stand til at afslutte projektet rettidigt, skal du i stedet gøre dit bedste for ikke at blive vred på personen.

De er åbne over for dig, og hvis du er hurtig til at ignorere deres bekymringer eller bliver rasende på dem, vil de være mindre tilbøjelige til at stole på dig eller komme til dig, hvis der opstår et problem i fremtiden. Stil i stedet åbne spørgsmål om, hvorfor de føler, at dette er en hindring, og hvordan du kan hjælpe dem.

Find de(t) underliggende problem(er)

Nogle gange er kilden til konflikten måske ikke så åbenlys. Din kollega ser måske ud til at være frustreret over projektet, men i virkeligheden er han/hun stresset over ubetalte regninger eller et sygt barn derhjemme. Stress kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og hvis din kollega skal være den ligefremme person, der har styr på alting derhjemme, kan det være, at han/hun er drænet, når han/hun kommer på arbejde.

Er det virkelig et projekt med en stram deadline, der er tale om? Eller er denne person simpelthen udbrændt og har brug for en pause (selv en enkelt feriedag kan gøre underværker for at få et energiboost)? Kan det være urealistiske krav fra deres chef om tidsplanen for at gennemføre projektet, eller ved de simpelthen ikke, hvor de skal begynde?

Ved at identificere det underliggende problem, der er årsag til stress, vil du bedre kunne udvikle en handlingsplan, der tager fat på det egentlige problem i stedet for det manifesterede problem. Måske vil du endda gerne fortælle om en lignende oplevelse, du har haft, og om de skridt, du tog for at mindske stressen.

Opfølgning

Når du har hjulpet din kollega med at identificere den egentlige kilde til konflikten (eller problemet), skal du sørge for at tjekke ind hos vedkommende efter et par dage for at se, hvordan han/hun har det. For at gøre dette korrekt skal du igen være oprigtigt bekymret for den pågældende persons helbred, lykke og produktivitet. Ellers vil du komme til at lyde uoprigtig, hvilket kan skabe mistillid.

Fortæl ærligt, hvad du har observeret, siden du sidst drøftede spørgsmålet med din medarbejder (er de mere afslappede, virker de mere anspændte, er der andre problemer, der måske er dukket op). Ved at give den pågældende person ærlig og positiv feedback kan de bedre vurdere, hvordan de har håndteret problemet, og om de stadig har brug for hjælp.

Vær åben for spørgsmål

En samtale kræver mindst to personer, og hvis du stiller spørgsmål, skal du også være villig til at svare på nogle af dem. Ved at have åbne og ærlige samtaler opbygger du tillid og tryghed hos din kollega, hvilket er et springbræt til et forhold, der måske rækker ud over den daglige 9 til 5-dag.

Husk altid, at mennesker er en virksomheds hjerte og sjæl. Uden dem ville intet blive gennemført. Det er også vigtigt at vide, at folk ikke bare kan “tænde eller slukke”, når de kommer ind på kontoret. For at få produktive, glade og sunde medarbejdere skal man være villig til at acceptere hele mennesket, for uanset hvilke stressfaktorer de har uden for virksomheden, vil de i sidste ende have en effekt inden for virksomheden.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Seneste blogposter
Følg os på