Hvordan håndterer jeg en dominerende kollega?

Kollegaer, der bare bliver ved med at presse på med deres idéer, indtil du er enig med dem. De lytter aldrig til et ord af det, du siger, og som den ægte alfa (eller det tror de i hvert fald), de er, spiller de en stor rolle for stemningen i dit team. I enhver organisation, men også i hjemmet, vil du blive konfronteret med dominerende adfærd. Hvordan håndterer du dette? Uden at komme i en konflikt med det samme?

Dominerende mennesker tager plads. De nyder at være i centrum for opmærksomheden. For det meste er de fokuseret på at nå deres mål. I processen glemmer de, at de er nødt til at samarbejde med andre mennesker for at få arbejdet gjort. For mennesker, der undgår konflikter og lægger vægt på en harmonisk og varm atmosfære, er dette en udfordring.

Disse tips vil hjælpe dig med at blive bedre til at håndtere dominerende mennesker:

1. Tal ud.

Dominerende kolleger vil ofte gå over stregen. Så for at forbedre jeres samarbejde er det nødvendigt, at du er klar over, hvad dine grænser er. Fortæl din kollega, hvad du forventer af ham/hende, og hvad konsekvenserne er, hvis din kollega ikke lever op til dette. Tal fra dig selv, vær konkret og bring ikke tidligere uoverensstemmelser på banen.

2. Vær ærlig frem for venlig

Der findes taktfulde måder at gøre en dominerende kollega opmærksom på hans/hendes adfærd på. Ved at give klar og konstruktiv feedback lader du andre vide, hvilken effekt deres adfærd har på dig. Det er krystalklart; det gør din kommunikation meget lettere. Desuden er det præcis, hvad en dominerende person har brug for og ofte endda ønsker. Find ud af her, hvordan du giver effektiv feedback.

3. Hold den kort

Dominerende mennesker elsker at holde tempoet oppe. Så vær så konkret, som du kan være. Sørg for, at du ikke mister dine ord eller din pointe under et møde. Det vil også forhindre kolleger i at afbryde eller overtage samtalen. Kom med et klart forslag og styrk det med to understøttende argumenter, det er det hele.

4. Lad det ikke gå dig på nerverne

Dominant adfærd er ikke det samme som at være selvsikker. Og det følger bestemt ikke altid af viden eller ekspertise. Uanset hvor personligt angrebet føles, så prøv at feje det af bordet. Hav tillid til din egen viden og intuition, og husk tip 1, 2 og 3.

Kunne du tænke dig at sidde mere på førersædet? Kunne du tænke dig at være mere effektiv til at håndtere dominerende adfærd fra kolleger? Under vores program ‘Kunsten at sige nej’ vil vi dykke ned i disse emner. På én dag lærer du at angive dine grænser med taktfuldhed, fortælle nogen, hvad du vil have og har brug for … og hvad du forventer af den anden person.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Seneste blogposter
Følg os på