Søg
Close this search box.

Sådan håndterer du en bedrevidende kollega. Få vores 3 tips til, hvordan du gør!

Kollegaen, der altid svarer med “ja, men” til ethvert forslag eller konstant undgår at tage ansvar. Alle har oplevet vanskelige personer på deres arbejde og ifølge vores forskning er den kollega, der topper listen som den mest irriterende, Kloge Åge!

”Kloge Åge” eller den bedrevidende type: Har en holdning til ethvert emne og giver ofte uopfordrede råd. På grund af denne adfærd kan du føle, at din mening er værdiløs, eller at denne person konstant forsøger at overgå dig. Dette kan lægge et betydeligt pres på jeres relation.

De fleste mennesker, der tager meget plads, gør det af frygt for ikke selv at blive hørt.

Hvis du har med en bedrevidende person at gøre, skal du huske, at vedkommende ønsker at blive anerkendt for deres viden og ekspertise og ofte har til hensigt at hjælpe dig.

Tip 1: Undgå at starte en konflikt

Hvor irriterende det end kan være at modtage uopfordrede råd, skal du huske på, at ni ud af ti gange er disse kommentarer givet i god mening. Start ikke en diskussion, men sørg for at personen føler sig hørt. Tak din kollega for inputtet og tilføj eventuelt dine egne idéer. Alternativt kan du sige:

“Det er interessante synspunkter. Det vil jeg tænke over”

På den måde får du den bedrevidende kollega til at føle sig hørt, men du er ikke forpligtet til at agere efter vedkommendes råd (i hvert fald ikke med det samme).

Tip 2: Har du brug for råd? Stil et specifikt spørgsmål!

Når det kommer til den bedrevidende kollega, går klagerne ofte på, at “de altid tror, at de ved bedre.” Uanset hvor gode dine egne argumenter er, ser disse kolleger altid ud til at komme med en uendelig liste af ekstra fakta og problemer. Det er forståeligt, hvis du ikke har lyst til at henvende dig til denne kollega først. Men når du har brug for deres input, skal du sørge for at fokusere det. Stil meget specifikke spørgsmål som f.eks.: “Har du et forslag vedrørende artikel 2, afsnit 3?”

Kolleger, der altid vil have ret, mener det ofte godt; de formidler det bare kluntet. Brug det, du kan, af deres input!

Tip 3: Uddel mere ansvar

Så er der den bedrevidende kollega, som giver masser af kritik fra sidelinjen under møder. I sådanne tilfælde kan du med fordel inddrage vedkommende i samtalen eller endda projektet og give dem mere ansvar. “Det virker som om, at du har en klar vision for dette projekt. Vil du tage føringen?”

De er måske ikke interesserede, men det er også muligt, at de med større ansvar kan bidrage mere effektivt!

Hvis den bedrevidende kollega overskrider dine grænser?

Hvis personen, der altid vil have ret, overskrider dine grænser på en ubehagelig måde, bliver du nødt til at indlede en længere samtale. Den bedste tilgang er at give feedback til personen ved at beskrive deres adfærd og afsløre, hvordan det påvirker dig. “Du har ofte kommentarer eller kritik af mine idéer, og det får mig til at føle, at du konstant kritiserer mig.”

Hvis du gerne vil blive bedre til at sætte grænser direkte og øve dig i at være assertiv, kan vores kursus “Power2Influence®” hjælpe med at styrke din gennemslagskraft.

“Vi er The Influence Company. I over 80 år har vi trænet ambitiøse fagfolk. Gennem intensive kurser får de dyb indsigt i deres egen kommunikative adfærd og andres adfærd. De får praktiske redskaber til at tilgå tingene anderledes, end de er vant til, hvilket gør det lettere for dem at nå deres mål. Overfor enhver person, i enhver situation.”

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Seneste blogposter
Følg os på