Søg
Close this search box.

Sådan håndterer du negativ adfærd hos en kollega!

Vi bliver alle irriterede på vores kolleger fra tid til anden. Tænk på en person, der ikke holder sine aftaler eller konstant afbryder dig. Hvordan håndterer du dette med vedkommende? Denne artikel handler om, hvordan du influerer andres adfærd.

For de fleste kan netop det være ret udfordrende. 40% af de adspurgte i vores undersøgelse beretter, at de ikke siger deres mening på arbejdet. 64% vil gerne gøre det, men tænker “Jeg vil ikke virke uhøflig”, eller “Jeg er ikke den rette person til at gøre det.” Men at tie stille hjælper ikke, fordi du fortsat irriteres. I det lange løb kan dette belaste samarbejdet.

Giv din mening til kende

At give feedback og konfrontere andre med deres adfærd er to komplet forskellige ting. Når du konfronterer nogen, generer deres adfærd dig, og du har en klar holdning til, hvad de gør. “Det er ikke neutralt, men subjektivt” siger adfærdsekspert Linda Kluijtmans. “Du engagerer dig i denne samtale med henblik på at ændre adfærden. Effekten er korrektiv.” Her er et eksempel:

  • At give feedback: Jeg ser, at du leverer data sent. Jeg kan mærke, at det irriterer mig.
  • At konfrontere: Jeg finder det uprofessionelt, at du leverer data en dag senere end aftalt. Jeg forventer, at du overholder vores aftale.

Kort og klart. Husk, at tonelejet i din stemme og dit kropssprog spiller en væsentlig rolle. Det bestemmer, hvordan budskabet fremstår. Hvis du taler blidt og ser venlig ud, får du budskabet til at virke mildere, og du lægger mindre pres på personen. Hvis du hæver stemmen for at udtrykke, hvor irriterende det er, lægger du mere pres på vedkommende. Det er op til dig.

Frygten for at vise følelser
På vores kurser er mange deltagere bange for at vise for mange følelser, når de konfronterer nogen. Derfor vælger de ikke at gøre det. “Det virker modsat; du bliver faktisk mere emotionel ved ikke at sige noget”, siger Linda. “At lade en situation, der irriterer dig, eskalere, er ikke effektivt for nogen af parterne. Sig din mening! Det vil lette presset på dig selv.”

Reaktionen fra den anden

Når du konfronterer nogen, påvirker det den anden person. Der er en reel risiko for, at de vil blive defensive og forklare, hvorfor de ikke at opfylder aftalen. Det er normalt! Du bør holde fast i dit standpunkt. Det er vigtigt at være klar i dine forventninger. Hvis det aftalte, ikke er muligt, er det vigtigt, at din kollega informerer dig.
I eksemplet kan du se, at resultatet af konfrontationen ikke er valgfrit. Fra samtalens tone kan din kollega fornemme, at dette er dit mål, og næste gang skal tingene gå jf. aftalen. Det er præcis hensigten. Selvfølgelig kan vedkommende vælge at ignorere dit krav og træffe andre valg, men du har gjort dit standpunkt klart.

Alle kan lære at influere adfærd hos andre

Mange organisationer stræber efter en bedre kultur i denne henseende for at tage hånd om samarbejdsproblemer. Den gode nyhed er, at alle kan lære at influere andres adfærd effektivt, dvs. så målet nås, og den respektfulde relation bevares. Det kræver bare lidt mod og øvelse. Hvis du vil arbejde med denne færdighed, så se nærmere på vores kurser.

Kilder: Carrieretijger, feedbackgeven.nl, goc, vilians, ondernemenmetpersoneel

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Seneste blogposter
Følg os på