Søg
Close this search box.

Sådan sætter du grænser

Vi ved det godt. Man skal sætte grænser og stå op for sig selv. Især i en hverdag hvor der er mange forventninger til os, både fra os selv og andre. Men selv om vi er klar over det, er det stadig en udfordring for mange af os. Vi spekulerer for meget over, hvordan andre reagerer, og hvad de tænker. Din (irrationelle) frygt for, at hvis du sætter grænser, så vil det skade relationen, føles større end dit behov for at give klar besked. Men det synes vi, at du skal gøre. Hvorfor? Og måske vigtigst, hvordan gør du?

Her er fordelene

Når du sætter tydelige grænser, skaber det tryghed. Andre ved, hvor du står, og hvad du forventer af dem. Du tager også hensyn til dine egne grænser, værdier og behov. Et “nej” til andre kan være et “ja” til dig selv.

Indflydelsesstilen “Asserting” hjælper dig

At kommunikere klart og tydeligt behøver ikke at have en negativ indvirkning på dine relationer. Rent faktisk kan det være med til at styrke dem. Når du bruger indflydelsesstilen “Asserting” fra Influence-modellen® deler du dine behov, normer, værdier, grænser og forventninger. Du kommunikerer assertivt. Du er ikke aggressiv, men tydelig. Her er vores 3 tips.

  1. Jo før jo bedre

Vi taler ikke kun om den sidste grænse, der trækkes lige før, at læsset vælter, eller at den anden til sidst gør noget helt uacceptabelt. At sætte grænser bør snarere gøres først som sidst, dvs. når noget går dig på. Den anden ved ikke, at de gør noget, som generer dig. Hvis du siger noget kan de undlade at gøre det samme igen. Så vent ikke helt indtil læsset er lige ved at vælte. Hvis du gør det, vil det blot medføre mange følelser og frustrationer, som er sværere at håndtere, end hvis du havde sat grænser til at starte med.

  1. Gør det konkret og specifikt

Jo mere specifik du er om den (negative) adfærd, du oplever fra din kollega, jo bedre er det. Lad være med at sige “Jeg føler ikke, at du tager mig seriøst”. Sig i stedet “Jeg bryder mig ikke om, at du afbryder mig”. Undgå ord som “altid” og “aldrig”. Hold dig også til termer som “jeg” og “du”. Sig ikke “Vi synes, at det er vigtigt, at alle kommer til tiden”, men brug i stedet “Jeg vil sætte pris på, at du kommer til tiden næste gang”.

  1. Sig din mening

Skal du påtale en kollegas negative adfærd? Så skal du også altid sørge for at være tydelig om, hvad du ønsker fra den anden. Du kan sige “Jeg vil gerne lige tale færdig, før du kommer med din mening” eller “Næste gang vores aftale bliver aflyst, vil jeg gerne have, at du finder en ny dato”.

Kunsten at sige fra – og til

Når du sætter grænser, betyder det ikke, at du ikke er venlig. Det handler om måden, det gøres på. Lær at være mere assertiv og find ud af hvordan du på rette vis får sagt fra – og til. Download vores e-bog nedenfor og lær mere om, hvordan du sætter grænser.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Download vores e-bog
Lær hvordan du bliver mere selvsikker med vores gratis e-bog Kunsten at sige fra og – til.
Power2Influence® kurset
Komme igennem med dine budskaber og opnå det, du vil.
Seneste blogposter
Følg os på